Walory odżywcze ryżu

0
270
views

Ryż stanowi codzienne źródło węglowodanów blisko połowy ludności świata. Znany jest w całej południowo wschodniej Azji, gdzie zamieszkuje ponad 2 miliardy ludzi. Od wielu lat zadomowił się w jadłospisach mieszkańców z całego świata.

Uniwersalność ryżu powoduje, że stosuje się go w różnych dietach oraz robi się z niego różne pokarmy: mąkę, makaron, płatki, piwo, sake czy olej. Każda kuchnia azjatycka posiada swoje własne sposoby i tradycje przyrządzania dań z ryżu lub z ryżem. W Polsce najpopularniejszą formą wykorzystywania ryżu jest sushi, gdzie do przyrządzenia tego dania używa się jego specjalną odmianę. Ryż dodajemy do mleka, mięsa, ryż wykorzystujemy w pulpetach czy ryż dodajemy do kotletów.

Ryż jest też bardzo tani. Opakowanie ryżu to koszt dochodzący z reguły do kilku złotych i to pomimo trudności jego uprawy. Warto o niej wspomnieć. Ryż wysiewa się z nasion, zaś po około miesiącu przesadza się go do specjalnie przygotowanych tarasów wypełnionych wodą. Te często znajdują się na stokach wzgórz i gór, lecz z racji niemożności użycia maszyn wszystkie prace z jego uprawą wykonuje się ręcznie. Sama roślina nie ma specjalnych wymagań glebowych, gdyż preferuje gleby gliniaste. Z jakiegoś jednak względu występuje wyłącznie w strefie tropikalnej, ponieważ wymaga stałych temperatur oscylujących w granicach 20-30 stopni oraz bardzo dużej wilgotności. Czas dojrzewania nasion wynosi do 3 miesięcy, a zbiorów można dokonywać kilka razy w roku. Wydaje się zatem, że częstotliwość zbiorów powoduje, że rynek jest wystarczająco nasycony tym zbożem.

Kolejnym atutem ryżu jest jego wartość odżywcza. Tylko w 100 gramów tego zboża znajduje się około 130 kcal (mowa o ryży białym długoziarnistym). Ryż ponadto jest doskonałym źródłem skrobi, czyli węglowodanów które są łatwe do rozłożenia przez nasz organizm, bardzo szybko zaspokajając głód. Niestety tak szybko jak nasz głód jest zaspokojony tak szybko ponownie zaczynamy go czuć. Często właśnie z uwagi na łatwość trawienia ryżu jest on wybierany w dietach lekkostrawnych oraz w diecie bezglutenowej.

Walory ryżu

Bardzo cenione są walory odżywcze ryżu. W zależności od odmiany ryż jest cennym źródłem różnych pierwiastków: potasu, magnezu, żelaza oraz cynku. Poprawia zatem funkcjonowanie układu krwionośnego i nerwowego oraz wpływa na odporność organizmu. Zawiera także witaminy z grupy B oraz witaminę E. Biały ryż nie posiada dużo błonnika, ale ryż brązowy już tak.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here