Roślinne związki przeciwnowotworowe

2
476
views

Wykorzystanie związków bioaktywnych w roślinach bardzo często wykorzystywane jest w profilaktyce i leczeniu wykrytych zmian nowotworowych. Bardzo często związki te pozwalają zahamować postęp choroby, a także odwrócić powstałe już zmiany.

Spożywając zróżnicowaną dietę dostarczamy naszemu organizmowi wiele substancji odżywczych oraz witamin, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. W dobie coraz wyższego współczynnika zachorowań na raka ważne jest spożywanie zdrowych pokarmów, nieprzetworzonych oraz z jak najmniejszą domieszką sztucznych substancji. W ten sposób dostarczamy naszemu organizmowi to, czego on potrzebuje a także spożywamy związki bioaktywne, które wykazują działanie przeciwnowotworowe, a także neutralizujące czynniki mutagenne. Są to między innymi polifenole, witamina C, E czy selen, które usuwają wolne rodniki, mogące uszkadzać łańcuchy DNA.

Bardzo ważne są glukozynolany obecne w warzywach kapustnych, kwasy ursolowe i oleanolowe zawarate w czarnej jagodzie, czarnym bzie, buraku, głogu czy rozmarynie. Związki siarki zawarte w warzywach cebulowych (cebula, czosnek, por) czy resweratrol znajdujący się w winogronach. Nie sposób też nie wspomnieć o błonniku pokarmowym, który poprawia perystaltykę jelit, usprawniając procesy trawienne, a tym samym ograniczając kontakt toksyn z błoną śluzową jelit. (za http://dietoporady.pl/mechanizmy-dzialania-roslinnych-zwiazkow-przeciwnowotworowych/).

Substancje te stwarzają warunki niesprzyjające rozwojowi raka (działają antykancerogennie i antyinicjacyjnie), a także stymulują procesy regeneracyjne i cofające zmiany wywołane przez wolne rodniki:

Reaktywne, agresywne i toksyczne wolne rodniki są produktem ubocznym procesów biochemicznych związanych z oddychaniem naszych komórek. Do ich powstawania prowadzi oddziaływanie tlenu i promieniowania słonecznego. Łupem wolnych rodników padają części składowe komórek, w tym nici DNA i zapisane w nich geny. Są one zdolne skutecznie uszkodzić białka i DNA w komórkach oraz są odpowiedzialne w dużej mierze za starzenie i degenerację komórek. Proces uszkadzania komórek ciała i ich części przez wolne rodniki może zainicjować przemianę zdrowej komórki w komórkę nowotworową i w ten sposób przyczynić się do powstania raka. Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu wtórnych substancji roślinnych wolne rodniki zostają zneutralizowane.

Jakie zatem pokarmy należy spożywać, aby zapobiegać chorobie?

Wymieniając ponownie za portalem zwrotnikraka.pl, czyli działanie i pokarmy:

  • redukcja potencjału kancerogennego: czosnek i cebula, winogrona i owoce miękkie, cytrusy, warzywa kapustowate;
  • hamowanie wzrostu komórek guzów: zielona herbata, kurkuma, soja, warzywa kapustowate, czosnek i cebula, winogrona i owoce miękkie, cytrusy, pomidory, tłuszcze omega-3, gorzka czekolad;
  • wpływ na obumieranie guza: kurkuma, soja, warzywa kapustowate, czosnek i cebula, winogrona i owoce miękki;
  • ingerencja w proces angiogenezy: zielona herbata, kurkuma, soja, winogrona i owoce miękkie, tłuszcze omega-3;
  • oddziaływanie na system odpornościowy: kurkuma, cytrusy, tłuszcze omega-3.
Tak jak w każdej diecie należy pamiętać o umiarze oraz zróżnicowania spożywanych pokarmów.

2 KOMENTARZE

  1. Ostatnio trafiłam na dihydrokwercetynę, i stosuję profilaktycznie własnie z zaleceniem przeciwnowotworowym bo jestem z grupy ryzyka. Mama i siostra zachorowały na raka.

  2. myślę, że warto mieć przynajmniej niektóre z tych pokarmów w swojej diecie. Sterydy w roślinach, jedzą je zwierzęta a potem my nic dziwnego że zachorowań na raka, czyli mutacje komórkowe jest tak dużo w ostatnich latach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here