Pomidory mają cudowne właściwości, warto je jeść!

0
221
views
Pomidory i inne zdrowe warzywa

Po długich zimowych miesiącach nadeszła upragniona wiosna, a za pasem czeka już lato. To wspaniały czas dla wszystkich, którzy pragną zgubić zbędne kilogramy.

Warto przejść się na targ

Na targowych straganach pojawiają się nowalijki, takie jak sałata, rzodkiewki czy botwinka. Dosłownie przed chwilą rozpoczął się też sezon na czerwone od czerwcowego słońca truskawki i czereśnie. Czerwono na stoiskach z warzywami zrobi się też na przełomie lipca i sierpnia, kiedy to pojawią się pierwsze pomidory prosto z polskich pól. Każdy dietetyk będzie namawiał na rozpoczęcie walki o piękną sylwetkę właśnie w tym czasie, kiedy szeroko dostępne są polskie, naturalnie wyhodowane warzywa i owoce, a pogoda sprzyja aktywności na świeżym powietrzu.

Pomidory są nieodzowne w diecie

Nieodzowne w codziennej diecie pomidory pochodzą z Ameryki Południowej. Jako pierwsi jego uprawą zajęli się Inkowie ale to Aztekom zawdzięczamy udomowienie i rozpowszechnienie tej krzaczkowatej rośliny. Do Europy przywieźli pomidory hiszpańscy konkwistadorzy jednak mieszkańcy starego lądu początkowo traktowano go jako roślinę ozdobną. Dopiero w XVII wieku doceniono jego walory smakowe i odżywcze. W połowie osiemnastego stulecia pomidor stał się prawdziwym hitem na pańskich stołach za sprawą mitu o jego właściwościach wzmagających aktywność seksualną. Sława afrodyzjaku sprawiła, że owoce weszły na stałe do menu europejczyków i stały się wręcz symbolem wielu regionalnych potraw.

Dlaczego warto jeść pomidory?

Pomidory powinny stać się podstawą każdej osoby przechodzącej na dietę. 100 g tego owocu dostarcza organizmowi jedynie 17 kalorii i zaledwie 0,1 grama tłuszczu. Zaliczane są także do grona produktów o niskim indeksie glikemicznym . Oznacza to, że spowalniają proces wchłaniania glukozy i normalizują wydzielanie insuliny. dlatego dietetycy zalecają je nie tylko osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy ale także cukrzykom. Dodatkowo pomidor jest świetnym źródłem witaminy C. W 100 gramach ukryte jest prawie 14 mg kwasu askorbinowego. Ponadto znajdziemy tu także witaminy A, K, E, B3 i B6 oraz kwas foliowy niezbędny w diecie każdej przyszłej mamy. Jeśli zaś chodzi o składniki mineralne, pomidory zawierają najwięcej potasu, magnezu oraz manganu. Czerwone owoce działają także kojąco na nerwy ponieważ zawierają sole bromu. Tu uwaga dla alergików, gdyż związki te bywają silnie uczulające.

Pomidory nie są idealnym źródłem błonnika. Ich nieocenioną zaletą jest natomiast wysoka zawartość likopenu. Substancja ta jest prawdziwym pogromcą wolnych rodników i charakteryzuje się niemalże dwukrotnie większą siłą zwalczania cząstek przyspieszających proces starzenia niż popularny beta karoten. Dieta bogata w likopen jest zatem metodą na wieczną młodość. Dodatkowo dietetycy podkreślają zbawienny wpływ substancji na ochronę organizmu przed nowotworami, chorobami serca czy zaćmą. Poddanie produktu obróbce cieplnej wypłukuje zazwyczaj drogocenne wartości odżywcze. W przypadku zawartego w pomidorach likopenu jest wręcz odwrotnie, wzrasta nie tylko jego ilość ale także możliwości przyswojenia przez ludzki organizm.

Skąd pomidory trafiły do Polski?

Przez lata pomidory na dobre zadomowiły się w kuchni. Mało kto wie, że Polacy zawdzięczają je królowej Bonie, która sprowadziła owoce z Włoch podobnie jak marchewkę czy brokuł. Dziś nie wyobrażamy sobie kanapki bez plasterka pomidora, pizzy bez keczupu czy spaghetti bez sosu bolońskiego. Pomidora możemy podgrzewać i dowolnie przetwarzać, a wciąż pozostanie źródłem zdrowia. Niska kaloryczność sprawia, że bezkarnie mogą je jeść osoby dbające o smukłą sylwetkę. Dietetycy zalecają owoce nie tylko chcącym schudnąć ale także cukrzykom oraz osobom cierpiącym na reumatyzm i zwyrodnienia stawów. Jak tu nie kochać pomidorów, skoro sama ich nazwa pochodzi od francuskiego pomne d’amour co w dosłownym tłumaczeniu oznacza jabłko miłości.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here