Koktajl – smaczny łyk zdrowia!

0
252
views

Za oknem jest szaro i mgliście. Słońca jak na lekarstwo, a na chodnikach i ulicach zalega brudny śnieg. Zima, szczególnie w lutowym wydaniu, kiedy za oknem jest szaro i mgliście, bywa niezwykle przygnębiająca. Jeśli chcesz zacząć dzień w dobrym nastroju, bądź też udanie go zakończyć, nie musisz pić kawy ze śmietanką i przesiadywać przed ekranem telewizora z paczką chipsów. Jako alternatywę przygotuj koktajl! Jest to doskonały pomysł na napranie pozytywnej energii i poprawę nastroju.

Jak przygotować koktajl?

Przepis na eliksir szczęścia jest prosty. Do wysokiego naczynia wkrój dwie łodygi selera naciowego, połówkę obranego jabłka (np. Red Delicjusz) oraz dorzuć garść czerwonych winogron. Do warzywno-owocowej mieszanki dodaj kilka łyżek ulubionego jogurtu bądź też pół szklanki mleka migdałowego. Całość blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałą miksturę przelej do szklanki i posyp podprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi. Nie myśl o zmywaniu i od razu rozsiądź się na kanapie aby delektować się swoim własnym eliksirem szczęścia.

Składniki koktajlu są bardzo ważne

Seler naciowy jest niezwykle popularny wśród gwiazd Hollywood nie tylko ze względu na swoje właściwości oczyszczające. Zawiera także dobroczynne składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jest między innymi bogaty w wapń oraz magnez, których połączenie działa jak lek uspokajający. Doskonałym źródłem zbawiennego dla układu nerwowego magnezu są też jabłka. Badania amerykańskich uczonych wykazały, że codzienne spożycie jabłek chroni mózg przed uszkodzeniami komórek odpowiadających za pamięć i koncentrację.
Skórki ciemnych winogron bogate są w resweratrol, substancję przeciwutleniającą zwalczającą wolne rodniki. Ma ona doskonały wpływ na układ sercowo-naczyniowy i rozliczne działanie zapobiegające rozwojowi komórek rakowych. Ponadto obniża ciśnienie krwi zapobiegając obrzękom. Zawarte zaś w orzechach włoskich kwasy omega 3 poprawiają ukrwienie mózgu, a tym samym podnoszą koncentrację. Badania wykazały, że zmniejszają ryzyko występowania depresji.

Dlaczego powinniśmy pić koktajle?

Warto także wspomnieć, że każdy z opisanych wyżej składników ma także inne właściwości. Pijąc koktajl nie tylko poprawimy sobie nastrój ale też zwalczymy wolne rodniki, których nadmiar przyspiesza proces starzenia. Ponadto zadbamy o nasze serce i podniesiemy odporność. Zawarty w selerze naciowym i jabłkach błonnik pokarmowy poprawi pracę jelit i ustrzeże nas przed zaparciami. Zadbajmy więc o siebie i zrezygnujmy z niezdrowych używek na rzecz zielonej szklanki zdrowia, która ukoi nasze skołatane nerwy. rel=nofollow

Źródło zdjęcia: xiu×5 via Foter.com / CC BY-ND

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here