Dieta śródziemnomorska to samo zdrowie!

0
216
views

Dieta charakterystyczna dla baseny Morza Śródziemnego uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Pomimo regionalnych różnic, tradycje kulinarne tego regionu posiadają wiele cech wspólnych wynikających z warunków klimatycznych, wpływów historycznych czy chociażby wzajemnej wymiany handlowej.

Różne rodzaje kuchni śródziemnomorskiej

W ramach kuchni śródziemnomorskiej można wyróżnić dietę Azji Mniejszej oraz północnoafrykańską. W Europie najbardziej znane i rozpowszechnione są tradycje kulinarne charakterystyczne dla państw położonych na północnych wybrzeżach Morza Śródziemnego.

Kuchnia włoska, grecka oraz hiszpańska

Kuchnia pochodząca z Włoch, Grecji czy Hiszpanii jest niezwykle aromatyczna, a zarazem lekkostrawna. Wszystko to za sprawą składników będących podstawą przyrządzanych dań. Charakterystyczne dla diety produkty to oliwa z oliwek, wino, owoce morza, ryby, świeże owoce i warzywa oraz aromatyczne przyprawy np. bazylia, czosnek czy koper.. Odpowiednie proporcje, właściwe przygotowanie oraz zastosowanie świeżych ziół sprawia, że dieta śródziemnomorska polecana jest przez dietetyków osobom z problemami gastrycznymi oraz chorobami układu krążenia.

Ogromne walory diety śródziemnomorskiej

Ze względów na nieprzeciętne walory smakowe dieta basenu Może Śródziemnego zrobiła furorę w całej Europie. Charakterystycznymi dla greckiej kuchni produktami są feta, oliwki, tzatziki czy też gęsty jogurt na bazie mleka koziego. Wśród greckich dań słynnych na całym świecie warto wyróżnić sałatkę grecką, mousakę oraz bak lawę czyli deser na bazie nasączonego miodem ciasta filo. Dieta greków jest także bogata w potrawy wspólne dla kultury kulinarnej Bałkanów takich jak pita, gyros czy kebab.

Dania kuchni włoskiej

Włochy słyną oczywiście z pizzy oraz spaghetti po bolońsku. Jednak potrawy te nie wyczerpują możliwości diety pochodzącej z Półwyspu Apenińskiego. W poczet wyśmienitych włoskich dań wpisuje się lasagne, tortellini, ravioli polenta oraz desery panna cotta, tiramisu oraz zabaglione. Włosi słyną także z wyrobu serów takich jak chociażby ricotta, mascarpone, parmezan czy mozzarella. To dzięki Włochom na sklepowych półkach możemy znaleźć makarony o najróżniejszych kształtach i fakturze. Do cennych przysmaków tego kraju należą także białe i czarne trufle. Mówiąc o diecie charakterystycznej dla tego kraju nie można także pominąć wyśmienitych win takich jak marsala czy chianti.

Czym kusi kuchnia hiszpańska?

Pierwszym skojarzeniem z kuchnią hiszpańską są tapas. Jest to wspólna nazwa dla niewielkich, podawanych na zimno lub ciepło przekąsek przygotowanych z rozmaitych półproduktów. Wśród popularnych dań głównych diety można wyróżnić gazpacho czy paelle, zaś najbardziej znanymi produktami iberyjskimi są dojrzewająca szynka serrano, kiełbasa chorizo oraz najdroższa przyprawa świata – szafran. Iberyjczycy słyną przede wszystkim z wyrobu win takich jak malaga czy sherry. Mało kto wie, że to właśnie Hiszpanom zawdzięczamy sangrię czyli słynny drink na bazie wina i pokrojonych owoców.

Kuchni śródziemnomorskiej zawdzięczamy wiele wspaniałych potraw, które goszczą dziś na stołach świata. Warto wprowadzić do swojego codziennego menu produkty charakterystyczne dla diety śródmorza. Popularnie wykorzystywana do dressingów oliwa z oliwek chroni organizm przed miażdżycą, chorobami serca i nadciśnieniem tętniczym. Zioła i przyprawy poprawiają trawienie, wyostrzają smak, a także wpływają korzystnie na układ odpornościowy. Dieta Południowców, bogata w ryby i owoce morza jest łatwostrawna i bogata w białko dzięki czemu korzystnie wpływa na figurę. Sięgając po potrawy kuchni śródziemnomorskiej dbamy zatem nie tylko o zdrowie ale także wygląd.

Zdjęcie w artykule: pixabay.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here